Νιώσε και Βίωσε...τη Ραψάνη

Νιώσε και βίωσε τη Ραψάνη…*

Γράφει η Ευανθία Γ. Καραβέντζα
Διπλωματούχος Ξεναγός/Αρχαιολόγος

Τί κοινό έχουν η οινοποιία Τσάνταλη, ο πεζογράφος Μ. Καραγάτσης και το μυθικό βουνό, ο Όλυμπος; Μα φυσικά το όμορφο χωριό της Ραψάνης στο Νομό Λάρισας!
Στα 35΄ λεπτά μόλις μακριά από τη Λάρισα, στους πρόποδες του Ολύμπου δεσπόζει η μαγευτική Ραψάνη με τα παραδοσιακά της σπίτια, τα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τους βυζαντινούς ναούς και τους περίφημους αμπελώνες της.

Η Ραψάνη αποτελεί ένα παράθυρο στο Αιγαίο για όποιον την επισκέπτεται, μιας και η απαράμιλλη θέα προς το απέραντο γαλάζιο σε συνδυασμό με τη μαγευτική ατμόσφαιρα του Ολύμπου γαληνεύει την ψυχή κάθε ταξιδιώτη.

Μουσείο Οίνου Ραψάνης

Δίχως αμφιβολία η αξιόλογη ιστορία της, που ξεκινάει από τα Βυζαντινά και φθάνει ως τα Νεότερα χρόνια, μαρτυρείται στα μνημεία της και δικαιολογεί επομένως τη φήμη της στον ελληνικό χώρο.

Η Ραψάνη βρέθηκε στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια του 18ου-19ου αιώνα όπου αποτέλεσε αξιοσημείωτο εμπορικό κέντρο παραγωγής και εξαγωγής μεταξιού και κυρίως κόκκινου νήματος στη βαλκανική χερσόνησο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πλούτος της περιοχής ενισχύθηκε και από την ενασχόληση των κατοίκων με τη σηροτροφία και κυρίως την αμπελουργία, που αποτέλεσε έπειτα και την κυριότερη οικονομική-εμπορική δραστηριότητα τους.

Ο ‘κάλλιστος’ ερυθρός Ραψανιώτικος οίνος γνωστός σε όλη την Ελλάδα αλλά και η μακρόχρονη παράδοση των Ραψανιωτών με την αμπελουργία έκανε τον Ευάγγελο Τσάνταλη, το δημιουργό της μεγαλύτερης οινοποιητικής ελληνικής εταιρείας με ετήσια παραγωγή πλέον τα 15 εκατομμύρια λίτρα οίνου, να επιλέξει την Ραψάνη το 1991 ως ένα από τους τόπους ίδρυσης των οινοποιείων του. Έτσι, αναβιώνει τους ξεχωριστούς αμπελώνες του χωριού και καλλιεργεί τον ερυθρό οίνο της Ραψάνης που προέρχεται από τις ποικιλίες Κρασάτο, Σταυρωτό και Ξινόμαυρο.

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

Ίσως τελικά ο εξαίρετος αυτός οίνος αλλά και οι μύθοι των 12 Ολύμπιων θεών ενέπνευσαν και το διάσημο έλληνα πεζογράφο Μ. Καραγάτση στη συγγραφή των έργων του, ο οποίος συνήθιζε να παραθερίζει στη Ραψάνη. Το πραγματικό του όνομα βέβαια ήταν Δημήτρης Ροδόπουλος, ενώ το Καραγάτσης είναι εμπνευσμένο από το δέντρο καραγάτσι ή αλλιώς φτελιά, κάτω από το οποίο συνήθιζε να διαβάζει τα καλοκαίρια όταν επισκεπτόταν το χωριό.

Μία λοιπόν επίσκεψη στη Ραψάνη θα ευφραίνει όχι μόνο την καρδιά αλλά και το μυαλό του κάθε ταξιδιώτη! Στο μουσείο οίνου και αμπέλου του χωριού ο ταξιδιώτης μέσα από τη συλλογή εκθεμάτων θα μάθει για την ιστορία του οίνου και έπειτα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οινογνωσία στο οινοποιείο Τσάνταλη. Όμως δεν θα είναι μια συνηθισμένη τυπική επίσκεψη… Η εταιρεία Τσάνταλη παρέχει τη δυνατότητα οινοποιητικής περιήγησης στους αμπελώνες της με τζιπ 4χ4. Το οινοποιητικό σαφάρι λοιπόν περιμένει κάθε ταξιδιώτη για να μυηθεί στα μυστικά του κόκκινου νέκταρ υπό το βλέμμα του θεού Διόνυσου.

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Ακόμα, για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού η Ραψάνη καλύπτει και αυτή την τουριστική ανάγκη. Από τη σύγχρονη Μονή της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας ως τα σημαντικά βυζαντινά μοναστήρια και ναούς, όπως αυτά των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο ταξιδιώτης μέσω πεζοπορίας έχει την ευκαιρία να τα επισκεφθεί και να μάθει για τη βυζαντινή τέχνη και για τους συμβολισμούς του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος.

Ένας ενδιαφέρον, λοιπόν, μαγευτικός θεσσαλικός προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε όλες τις εποχές του χρόνου!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:https://www.larissanet.gr